Ambasada SAD u sradnji sa partnerima, već devetnaest godina, organizuje program razvoja vještina liderstva za učenike i profesore srednjih škola. Program je poznat pod nazivom “Youth Leadership Program” i do sada se realizirao u gradovima širom Bosne i Hercegovine. U ovoj godini program će se, uz odobrenje nadležnih ministarstava u FBIH i RS, ponuditi srednjoškolcima i njihovim profesorima iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke. Mislimo da je važno da sadašnje generacije srednjoškolca u ovim gradovima dobiju mogućnost učešća u ovako prestižnom programu.

Ukupno 21 učesnik iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke provešće četiri sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će kroz različite radionice i dobrovoljni rad učiti o važnosti rada u zajednici i vrijednostima multikulturalizma. Učesnici će po povratku raditi zajedno na projektima od važnosti za svoj grad i sredinu u kojoj žive i rade.

Realizacija programa je planirana u oktobru mjesecu 2019. Godine. Ovaj period je izabran da bi se bosanskohercegovački srednjoškolci bolje upoznali sa školstvom u SAD, jer tamošnje škole tada počinju svoj jesenji semestar.

Uspješni kandidati moraju pokazati dobro znanje engleskog jezika, ali i imati izražen interes za ciljeve programa, timski rad i primjenu stečenih znanja na konkretne projekte. Mi smo pripremili detaljnije informacije o sadržaju programa, kao i prijave za učešće. Zamolićemo vas da informacije podijelite sa učenicima i profesorima svojih škola.

Lijep pozdrav

Odjel za odnose sa javnošću

Ambasada SAD u BIH