Nivo složenosti: {rstr_skip}IV{/rstr_skip}, četverogodišnja stručna škola
NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA SVA ZANIMANJA U STRUCI POLJOPRIVREDA I PRERADA HRANE
PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE PREHRAMBENI TEHNIČAR
Stručne kvalifikacije:
- planira, nadzire i obavlja poslove u prehrambenoj industriji;
- upravlja, reguliše, kontroliše savremene uređaje i mjerne instrumente;
- primjenjuje stečeno stručno teorijsko znanje za obavljanje poslova i zadataka iz struke;
- razvija kreativnost u tehnološkim operacijama u proizvodnom procesu;
- poznaje i primenjuje standarde o kvalitetu hrane;
- posjeduje sposobnost za timski rad;
- posjeduje o značaju proizvodnje zdrave hrane;
- posjeduje osnovna znanja o ekonomskom poslovanju;
- poznaje i koristi znanja iz informatike;
- koristi znanja iz oblasti zaštite na radu;
- razvija ekološku svijest.
Opis poslova
Prehrambeni tehničari organizuju primanje, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne trake i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijama. Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradi mesa i riba, voća i povrća, u mlinarstvu i preradi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i skroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i sirćeta, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradi otpadnih voda.
Prema tome, osposobljeni su za rad u cjelokupnoj prehrambrenoj industriji i zanatstvu, s mogućnošću prilagođavanja pojedininim prehrambrenim tehnologijama.
Radni uslovi
S obzirom na činjenicu da prehrambreni tehničari rade na vrlo raznolikim poslovima u različitim vrstama proizvodnje, njihovi se radni uslovi razlikuju od jedne radne sredine do druge. Tako su npr. sasvim drugačije prilike u nekoj mesno-prerađivačkoj industriji od one u proizvodnji slatkiša. No i u istoj proizvodnoj grani u različitim preduzećima radni se uslovi mogu bitno razlikovati, zavisno od stepena savremenosti konkretne tehnologije.
Zajedničko je svim prehrambenim tehničarima upotreba brojnih mjernih istrumenata, aparatura, proizvodnih mašina i hemijskih sredstava, pa s tim u vezi i velika odgovornost za njihovu ispravnu primjenu. Kako su obično zaduženi za cijele proizvodne linije, imaju i organizacijsku, voditeljsku i kontrolnu funkciju
Poželjne osobine, osposobljavanje i dalje školovanje
Prije svega, kandidati za ovo zanimanje ne smiju biti kliconoše niti bolovati od alergije na prehrambene sirovine i njihove prerađevine. U poslu je potreban dobar vid, normalan sluh te osjetljivost na mirise i okuse. Zbog prilagođavanja različitim tehnologijama i čestim promjenama u tehnološkim procesima, potrebno je imati opšte intelektualne sposobnosti. Zbog rada sa namirnicama, važna je preciznost i svjesnost u radu. Kao organizatori i voditelji pojedinih dijelovima proizvodnje, prehrambeni tehničari trebaju da imaju i određene organizacijske sposobnosti te smisao za komunikaciju i timski rad.
Obrazovanje za prehrambenog tehničara traje četiri godine. Značajan dio za osposobljavaju za ovo zanimanje čini praktična nastava i stručna praksa. Prehrambeni se tehničari školuju u različitim srednjim školama. Nakon završetka četverogodišnjeg obrazovanja učenici polažu završni ispit. Zanimanje prehrambenog tehničara završno je zanimanje s kojim se učenici mogu zaposliti ili nastaviti školovanje na srodnim fakultetima i visokoškolskim ustanovama.
Srodna zanimanja
Prehrambenim tehničarima srodna su sva industrijska i zanatska zanimanja koja se bave preradom prehrambenih sirovina. To su npr. mlinari, pekari, mesari, mljekari, slastičari, rukovodioci prehrambenim mašinama. Bliski su im i inženjeri prehrambene tehonologije, a donekle i agronomi i veterinari.