Ниво сложености: III, трогодишња стручна школа

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ЗА СВА ЗАНИМАЊА У СТРУЦИ ПОЉОПРИВРЕДА И ПРЕРАДА ХРАНЕ

ПЛАН И ПРОГРАМ ЗА ЗАНИМАЊЕ ПЕКАР

Стручне квалификације:

  • влада знањима и вјештинама прераде брашна, те производње пекарских производа и тјестенина;
  • примјењује усвојено знање о стандарнима хигијене и квалитета млинских и пекарских производа;
  • рукује машинамаи уређајима у пекарству;
  • спреман да стиче нова знања и вјештине;
  • посједује развијену свијест о здравом начину прехране;
  • спреман за самостални рад и рад у групи;
  • одговоран приликом обављања послова;
  • посједује знања из области заштите на раду и заштите животне средине.

Опис послова

Пекари од разлицитих врста брашна мијесе и пеку хљеб и разне врсте пецива и пита. Једна од основних животних намирница – хљеб је у нашим крајевима највећи извор енергије и протеина. Иако многи људи и сами знају испећи хљеб, једноставније је купити хљеб којег су испекли пекари. Да би испекли хљеб или пециво, пекари прво припремају смјесу од које мијесе тијесто. У смјесу стављају просијано брашно, квасац, со, воду и остале састојке. Потребне колицине састојака одредјују вагањем. Од припремљене смјесе машински или ручно мијесе тијесто. Тијесто затим обликују на потребну велицину и облик и слажу га на лимове за пецење. Наѕиру процес дизања тијеста прије и за вријеме пецења. Према врсти и пецивости тијеста, пекари слажу лимове с хљебом и пецивом на одређено мјесто у пећ. Према врсти хљеба или пецива, намјештају температуру пећи, а према потреби додају или одузимају пару приликом печења. Посебно пазе на трајање печења, како би печени хљеб и пециво на вријеме извадили из пећи. Кад су хљеб или пециво испецени, пекари их ваде из пећи специјалним пекарским лопатама. Затим их стављају у корпе, у којима их превозе до продајног простора или их слажу у кутије у којима их достављају у продавнице.

Радни услови

Пекари раде у погонима за индустријску производњу хљеба и пецива или у занатским радионицама. За ово занимање карактеристицан је рад у ноћној смјени, иако пекари заправо раде и дању и ноћу. Радне просторије освјетљене су природним или вјештацким свјетлом. Температура и влажност ваздуха су повишене. Испред пећи температура се дигне и до 60°Ц. Ваздух је засићен ситним честицама брашна. Пекари су приликом рада изложени мирису брашна, квасца и печеног хљеба и пецива. Раде стојећи, уз повремено ходање и сагињање тијела. Кад тијесто мијесе ручно руке су им до лаката у смјеси. Док раде, пекари носе лагану бијелу радну одјећу и капу. Индустријска и занатска производња хљеба и пецива под непрестаним је и строгим санитарно-хигијенским наѕором.

Пожељне особине, потребно образовање, напредовање и запошљавање

Пекари требају имати нормалан вид и слух те спретност и осјетљивост (опип) руку и прстију. Пожељан је и смисао за обликовање. Врло је важно да имају добро развијен осјет укуса и мириса. Пожељна је тјелесна снага и издржљивост. Успјешно обављање пекарских послова захтјева самосталност, одговорност и педантност у раду. Пекари морају бити чисти и уредни. Пошто производе прехрамбене производе, под сталним су љекарским наѕором, посебно због заразних болести.

Школовање за занимање пекара проводи се у прехрамбено-технолошким школама, а траје три године.

Сродна занимања

Занимању пекара сродна су занимања посластичари, тјестенинари, пекари бурека и пита, кувари и кондитори (произвођаци кекса, чоколаде и бомбона). Сви они обављају сличне радне операције, у сличном технолошком процесу производње. Надаље, свима се, због производње прехрамбених производа, постављају исти захтјеви у погледу лицне хигијене и здравља.

Сви предмети у току школовања

А: ОПШТЕОБРАЗОВНИ ПРЕДМЕТИ
1 Српски језик
2 Страни језик
3 Физичко васпитање
4 Математика
5 Информатика
6 Историја
7 Демократија и људска права
8 Хемија
9 Биологија
10 Вјеронаука
11 Култура религија
12 Етика
Б: СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ
1 Хигијена и контрола
2 Микробиологија
3 Машине и уређаји
4 Прехрамбена технологија
5 Основе предузетништва
6 Практична настава