Nivo složenosti: III, trogodišnja stručna škola

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA SVA ZANIMANJA U STRUCI POLJOPRIVREDA I PRERADA HRANE

PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE PEKAR

Stručne kvalifikacije:

  • vlada znanjima i vještinama prerade brašna, te proizvodnje pekarskih proizvoda i tjestenina;
  • primjenjuje usvojeno znanje o standarnima higijene i kvaliteta mlinskih i pekarskih proizvoda;
  • rukuje mašinamai uređajima u pekarstvu;
  • spreman da stiče nova znanja i vještine;
  • posjeduje razvijenu svijest o zdravom načinu prehrane;
  • spreman za samostalni rad i rad u grupi;
  • odgovoran prilikom obavljanja poslova;
  • posjeduje znanja iz oblasti zaštite na radu i zaštite životne sredine.

Opis poslova

Pekari od razlicitih vrsta brašna mijese i peku hljeb i razne vrste peciva i pita. Jedna od osnovnih životnih namirnica – hljeb je u našim krajevima najveći izvor energije i proteina. Iako mnogi ljudi i sami znaju ispeći hljeb, jednostavnije je kupiti hljeb kojeg su ispekli pekari. Da bi ispekli hljeb ili pecivo, pekari prvo pripremaju smjesu od koje mijese tijesto. U smjesu stavljaju prosijano brašno, kvasac, so, vodu i ostale sastojke. Potrebne kolicine sastojaka odredjuju vaganjem. Od pripremljene smjese mašinski ili ručno mijese tijesto. Tijesto zatim oblikuju na potrebnu velicinu i oblik i slažu ga na limove za pecenje. Nadziru proces dizanja tijesta prije i za vrijeme pecenja. Prema vrsti i pecivosti tijesta, pekari slažu limove s hljebom i pecivom na određeno mjesto u peć. Prema vrsti hljeba ili peciva, namještaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na trajanje pečenja, kako bi pečeni hljeb i pecivo na vrijeme izvadili iz peći. Kad su hljeb ili pecivo ispeceni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama. Zatim ih stavljaju u korpe, u kojima ih prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije u kojima ih dostavljaju u prodavnice.

Radni uslovi

Pekari rade u pogonima za industrijsku proizvodnju hljeba i peciva ili u zanatskim radionicama. Za ovo zanimanje karakteristican je rad u noćnoj smjeni, iako pekari zapravo rade i danju i noću. Radne prostorije osvjetljene su prirodnim ili vještackim svjetlom. Temperatura i vlažnost vazduha su povišene. Ispred peći temperatura se digne i do 60°C. Vazduh je zasićen sitnim česticama brašna. Pekari su prilikom rada izloženi mirisu brašna, kvasca i pečenog hljeba i peciva. Rade stojeći, uz povremeno hodanje i saginjanje tijela. Kad tijesto mijese ručno ruke su im do lakata u smjesi. Dok rade, pekari nose laganu bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i zanatska proizvodnja hljeba i peciva pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.

Poželjne osobine, potrebno obrazovanje, napredovanje i zapošljavanje

Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju. Poželjan je i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet ukusa i mirisa. Poželjna je tjelesna snaga i izdržljivost. Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtjeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Pekari moraju biti čisti i uredni. Pošto proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su ljekarskim nadzorom, posebno zbog zaraznih bolesti.

Školovanje za zanimanje pekara provodi se u prehrambeno-tehnološkim školama, a traje tri godine.

Srodna zanimanja

Zanimanju pekara srodna su zanimanja poslastičari, tjesteninari, pekari bureka i pita, kuvari i konditori (proizvođaci keksa, čokolade i bombona). Svi oni obavljaju slične radne operacije, u sličnom tehnološkom procesu proizvodnje. Nadalje, svima se, zbog proizvodnje prehrambenih proizvoda, postavljaju isti zahtjevi u pogledu licne higijene i zdravlja.

Svi predmeti u toku školovanja

A: OPŠTEOBRAZOVNI PREDMETI
1 Srpski jezik
2 Strani jezik
3 Fizičko vaspitanje
4 Matematika
5 Informatika
6 Istorija
7 Demokratija i ljudska prava
8 Hemija
9 Biologija
10 Vjeronauka
11 Kultura religija
12 Etika
B: STRUČNI PREDMETI
1 Higijena i kontrola
2 Mikrobiologija
3 Mašine i uređaji
4 Prehrambena tehnologija
5 Osnove preduzetništva
6 Praktična nastava