Nivo složenosti: IV, четверогодишња стручна школа

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ ЗА СВА ЗАНИМАЊА У СТРУЦИ ПОЉОПРИВРЕДА И ПРЕРАДА ХРАНЕ

Увођење новог занимања  – агротуристички техничар у наставни процес прати европске трендове у развоју агробизниса  јер афирмише  три значајне привредне гране: пољопривредну производњу, туризам и угоститељство.

Ученици се кроз наставни процес оспособљавају за сљедеће послове:

  • Организација и рад у пољопривредној производњи поштујући принципе еколошке производње житарица, поврћа, воћа, меса, млијека…
  • Просторно и хортикултурно уређење газдинства поштујући естетику и традицију;
  • Осмишљавање и презентација  туристичких  садржаја и услуга ;
  • Припремање и послуживање хране његујући традиционалну кухињу и обичаје;
  • Примјена основа предузетничког пословања и организације рада;
  • Промоција обичаја (рукотворине, пјесме, ношње, исхрана…).

Пошто ово занимање обједињује пољопривреду, туризам и угоститељство, будућим ученицима се пружају велике могућности запошљавања као што су:

  • Вођење сопственог агротуристичког газдинства;
  • Запошљавање на агротуристичком газдинству;
  • Запошљавање у различитим облицима сеоског и еко туризма ( ловни туризам, спортски туризам, вјерски туризам, рибарство, рекреативни туризам и др.)
  • Запошљавање у пољопривредној производњи код регистрованих газдинстава ( фарме, ратарство, воћарство, повртарство, цвјећарство);
  • Запошљавање у установама које се баве туризмом;
  • Запошљавање у објектима који се баве угоститељством.