​Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević prisustvovao je otvaranju „Dana otvorenih vrata“ na Univerzitetu u Banjoj Luci i poručio budućim studentima da pažljivo izaberu fakultet i zanimanje, preporučivši im da više pažnje obrate na tehničke fakultete.

“Elektrotehnički, Mašinski ili Građevinski fakultet daju mogućnosti da se lakše nađe posao”, rekao je ministar Malešević te istakao da je ova manifestacija odlična prilika da maturanti saznaju više o fakultetima, njihovim prednostima te otklone eventualne nedoumice.

On je istakao da će najuspješniji studenti moći računati na stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske a studenti koji se odluče za deficitarne studijske programe, a to su matematika  fizika, i na posebnu novčanu pomoć.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin rekao je da ovaj univerzitet ima najveću tradiciju u Srpskoj i najbolje kadrovske potencijale, kao i najbolje uslove za izvođenje nastave, praktične i teorijske.

„Naši studenti imaju mogućnost da dio obrazovanja, u okviru međunarodne razmjene, završe na nekom univerzitetu u zemljama EU ili državama širom svijeta sa kojima imamo ugovor o saradnji”, naglasio je Gajanin.

On je rekao da su smještajni kapaciteti za studente koji dolaze iz drugih gradova na zavidnom nivou, te da će do početka naredne akademske godine biti završena sanacija paviljona jedan i dva Studentskog centra “Nikola Tesla”.

U posjetu Univerzitetu stiglo je oko oko dvije hiljade maturanata koji će posjetiti fakultete, upoznati se sa njihovim prednostima i informisati o svemu što ih zanima. U okviru Univerziteta u Banjoj Luci radi 17 fakulteta sa više od 50 studijskih programa prvog ciklusa studija.

Manifestaciju „Dan otvorenih vrata“ organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci.