Učenici putnici Poljoprivredne škole početkom nove školske godine trebalo bi da dobiju sigurnije i ugodnije mjesto gdje će provoditi vrijeme u edukaciji i razonodi dok čekaju autobus nakon nastave ili se pripremati za nastavu.

Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole, kazao je da ovu obrazovanu ustanovu pohađa oko 500 učenika putnika, koji pretežno dolaze sa laktaške i čelinačke opštine.

“U saradnji sa našom pedagoškom službom došli smo na ideju da se formira jedna učionica za učenike putnike kako bi vrijeme čekanja autobusa u toku hladnijih dana bilo ljepše i zabavnije. U zimskom periodu, kada je kraći dan i ružno vrijeme, mnogo učenika poslije završetka nastave mora na stanici ili nekim drugim mjestima čekati autobus 30 minuta ili više”, kazao je Haneš. 

Zbog toga su odlučili da opreme učionicu u kojoj bi đaci putnici boravili poslije završetka nastave. U ovoj učionici biće i televizor i računari, a imaće i internet.

Njeni budući posjetioci, dok čekaju početak nastave ili autobus, moći će vrijeme provoditi i u igranju društvenih igara, a u sastavu učionice nalaziće se i biblioteka u kojoj će moći čitati knjige ili se pripremati za nastavu.

Marjana Bumbić, socijalna radnica i član Stručne službe škole, kazala je  da je ovaj projekat rezultat dijela Strategije protiv maloljetničkog prestupništva u okviru grada Banjaluka, koji finansiraju UNICEF, grad Banjaluka i škola.

Dodala je da je pedagog Poljoprivredne škole Nada Rosić, član Radne grupe Strategije protiv maloljetničkog prestupništva, aplicirala za opremanje prostorije za učenike putnike.

“Projekat je prošao, a u toku je sastavljanje spiska opreme koja će nam biti potrebana da opremimo učionicu. Ovo je projekat UNICEF-a ‘Pravda za svako dijete’, a učionicu će moći koristiti i drugi učenici”, kazala je  Bumbićeva.

Jedna od učenica iz Čelinca rekla je da jedva čekaju da imaju takvu učionicu koja će im značiti posebno zimi da se ne smrazavaju na autobuskim stajalištima.

IZVOR:

NEZAVISNE NOVINE