​Povodom praznika Svetog Save, koji se obilježava kao školska slava, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević uputio je čestitku svim učenicima, rukovodstvu škola te nastavnom i vannastavnom osoblju u Republici Srpskoj.

U čestitki se, između ostalog kaže:

„Prvi srpski učitelj i prosvjetitelj Sveti Sava primjer je za naša vječna nadahnuća. Skromnost i požrtvovanost u radu i nastojanjima za najviše ciljeve, primjeri su svetosavski za svakodnevno promišljanje i postupanje u skladu s njima.“

Ministar Malešević je pozvao nastavnike i učenike da, motivisani svijetlim primjerom svetosavske skromnosti, duhovnosti, istrajnosti i učenosti vrijedno rade i tako ostvare sve zacrtane ciljeve, te da vođeni ovim primjerom, nikada ne posustanu u iskazivanju svojih mogućnosti i postignuća.

„Ovogodišnje svetosavlje želimo posebno obilježiti snažnom mišlju o važnosti očuvanja srpskog jezika. Jezik kojim govorimo i pišemo osnovno je polazište našeg, kao i svakog drugog, nacionalnog bića, ono bez čega nije moguć naš napredak niti opstanak. Svijest o tome trebalo bi da nam je jasna i obavezujuća na način kako je bila i Svetom Savi“, istakao je ministar Malešević.

On je poželio mnogo uspjeha učenicima, kojima je školska slava prilika da predstave svoja postignuća.

„Uz zahvalnost nastavnicima na posvećenosti vaspitavanju i obrazovanju mladih generacija, pozivam ih da u svetosavskom duhu nastave da rade, napreduju i njeguju kulturu dijaloga“, poručio je ministar Malešević.