20 godina od mature

ПРОСЛАВА 20. ГОДИНА ОД МАТУРЕ (генерација 1999 – 2003.) – Пољопривредни техничар

У суботу, 10.6.2023. године у мјесту Јакуповци поред Лакташа бивши ученици ЈУ Пољопривредне школе Бања Лука (пољопривредни техничар – IV-4) организовали су дружење поводом 20. година од матуре. Тим поводом позвани су сви ученици и ја као разредник. Бивши ученици, а сада одрасли људи су почели да пристижу од 12,00 часова, тако да негдје око 15,00 часова је пристигло 15 ученика (од 24 који су завршили школовање у овом занимању). Неки нису могли да дођу из оправданих разлога, а са некима нису могли да успоставе контакт. Уз роштиљ, пиће, хармонику, а нешто касније и печену прасетину почели смо да се присјећамо свих несташлука и занимљивих дешавања из средњошколских дана. Свјетлана је све то уредно записивала, током школовања.

Навешћу неке најзанимљивије и најдуховитије анегдоте, без имена професора и ученика. На једно питање професора ученик одговара “Ја бих то знао али не контам.” Поријекло домаћих животиња, ученик одговара “Домаће животиње воде поријеколо из далеке прошлости.” Приликом испуњавања упитника, на питање гдје су ти рођени родитељи, ученик одговара “Мислим да је мама рођена у кући.” Професорица објашњава “Постоје неки инсекти који су активни само ноћу”, а ученик додаје “Значи, сова.” На часу историје, ученик одговара “Грчки богови су били на планинама да би били ближе Богу.” На часу историје, “Остао је да живи до краја свог живота.” На часу историје, гдје је потписан уговор, ученик: “У Челинцу сигурно није.” На часу историје, на питање: “Ко су старосједиоци? Ученик одговара: “Старосједиоци су људи који сједе и преговарају.” Професор упоређује већи број ученика са једним од њих, а ученик пита:”Шта сам ја? Јединица за мјерење будала.” И још једна констатација на часу биологије: “Женске полне ћелије су сперматозоиди.”

Много тога је било, а ми смо се присјетили неких најзанимљивијих, требало би доста времена и простора да се наброје сви њихови “бисери”, али времена је мало. Ипак, било је то једно веома духовито и занимљиво одјељење и мени на свој начин веома драго. Овом приликом присутни су били: Свјетлана Дојчиновић удата Самарџија, Сања Јовичић удата Павловић, Жељка Бојанић удата Карановић. Бојана Лепир удата Бенић, Владислав Ћетојевић, Драган Јунгић, Драган Ђурић, Драган Раковић, Александар Пашагић, Далибор Радуљ, Ведран Ковачевић, Славен Главаш, Слађан Бенић, Горан Милојчић и Жељко Тамбурић. На прослави нису били присутни: Смиљана Вулић, Санела Дринић, Славица Топић, Николина Петровић удата Шипка, Дијана Бијелић, Бојана Јанкелић, Александар Рудић, Милан Врањеш, Александар Клепић и Марко Кнежевић.

Негдје око 23,00 часа смо се разишли уз договор да се видимо поново за пет година, а можда и раније. Једна веома занимљива генерација, коју ћу веома дуго памтити.

ФОТО

Разредник Радомир Лаганин, проф.