Poziv na Ljetni kamp fizike 2018. godine za učenike osnovnih i srednjih škola

Poštovane kolege nastavnici i profesori fizike,

imamo čast pozvati Vas i Vaše učenike na Ljetni kamp fizike koji će se održati krajem augusta 2018. godine u Sarajevu u organizaciji Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa obrazovnim institucijama Richmond Park Schools i Internacionalnim Burch Univerzitetom. Tačni datumi održavanja kampa (trenutno 28.08. – 01.09.) i iznos kotizacije za učešće biti će određeni na osnovu broja preliminarnih prijava na kamp, koje se trebaju izvršiti putem online formulara do 30. juna (konačne prijave se otvaraju krajem jula). Kako uskoro počinje i ljetni raspust, ovim putem Vas ljubazno molimo da Vašim učenicima i kolegama nastavnicima i profesorima proslijedite informacije u nastavku (tj. ovaj e-mail) kada to budete u mogućnosti.

Mladi talenti širom Bosne i Hercegovine već duži niz godina zajedno stiču i usavršavaju svoje znanje na ljetnim i zimskim kampovima fizike, što im je omogućilo da osvoje brojne nagrade na (međunarodnim) takmičenjima, te da sada postanu uspješni studenti, asistenti i profesori na univerzitetima u BiH i najpoznatijim univerzitetima u inostranstvu (MIT, Oxford, ETH Zurich itd). Naša je želja da Vašim učenicima na Ljetnom kampu fizike isto tako pružimo priliku da otkriju i razviju svoj talent, te pomognemo da započnu svoj put u svijet nauke i tehnologije.

Kako bismo ovo ostvarili sa učenicima će raditi bivši takmičari i osvajači nagrada na olimpijadama fizike, koji će im pružiti znanje potrebno za studij fizike, elektrotehnike, mašinstva, građevine itd, te ih naučiti pravilnom pristupu rješavanju problema i tome kako učiti na efektivan način. Da bi postali svjesni toga čemu ih može odvesti njihovo znanje i trud, uz svakodnevna predavanja i testove učenici će moći učestvovati i na specijalnim predavanjima stručnjaka iz nauke i industrije – npr. na prethodnom Zimskom kampu teme predavanja bile su “Autonomna vozila i planiranje kretanja” (Zlatan Ajanović, TU Graz) i “Šta poslije srednje škole?” (Selver Pepić, ETH Zurich). Okvirni plan predavanja za sve grupe već sada možete naći u dodatku ovog e-maila, a teme specijalnih predavanja bit će određene naknadno.

Pošto održavanje kampa traži ulaganje dosta vremena i rada naših predavača, kao i plaćanje prostorija škole i internata škole (dostupnog za sve učenike), za učešće na kampu biti će potrebno uplatiti kotizaciju koja trenutno iznosi 80 KM (100 KM sa internatom). Ovdje napominjemo da će uplate biti potrebno izvršiti tek nakon zvanične/finalne prijave na kamp koja će biti otvorena krajem mjeseca jula, tj. sada nije potrebno vršiti uplate. U zavisnosti od broja preliminarno prijavljenih učenika iznos kotizacije može se promijeniti, te stoga molimo sve zainteresovane učenike da ispune preliminarnu prijavnicu za kamp – koja je ujedno potrebna za okvirno planiranje smještaja tokom kampa, te odluku o organizovanju prevoza na kamp za učenike van Kantona Sarajevo.

Najbolji učenici sa prethodnog Zimskog kampa fizike te najbolji učenici sa federalnih takmičenja iz fizike za osnovne i srednje škole će biti oslobođeni plaćanja (dijela) kotizacije, i ovi učenici će biti kontaktirani od naše strane (najboljih 10 među 8. razredima, najboljih 9 među 9. razredima, i najboljih troje u grupi A i B). Isto tako, učenici koji iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti priuštiti kotizaciju biti će oslobođeni plaćanja (dijela) kotizacije, te stoga i njih molimo da ispune prijavnicu i navedu iznos koji mogu priuštiti – ne želimo da finansijska situacija bude prepreka bilo kojem učeniku željnom znanja.

Unaprijed Vam se zahvaljujemo prosljeđivanju ovih informacija/e-maila Vašim kolegama i Vašim učenicima, te se nadamo da ćemo vidjeti Vas i Vaše učenike na Ljetnom kampu fizike. Za sve dodatne informacije možete posjetiti sajt Društva te Facebook stranicu Društva, a za sva pitanja slobodno nas možete kontaktirati direktno na Facebook stranici Društva te putem emaila bih.fizika@gmail.com.

Srdačan pozdrav, organizatori Ljetnog kampa fizike 2018. godine

 

Dodaci: – Poziv na Ljetni kamp fizike 2018. godine za učenike osnovnih i srednjih škola
ljetnji kamp fizike 2018, okvirni raspored predavanja

Linkovi: – Online formular za preliminarnu prijavu: https://goo.gl/forms/FR4u7gbSSDurfGuc2

– Sajt Društva fizičara u FBiH: http://dfubih.com.ba/ – Facebook sajt Društva fizičara u FBiH: https://www.facebook.com/dfubih/