Za učenike III11 odjeljenja, u srijedu, 25. aprila 2018.god. u okviru jednodnevnog izleta, organizovana je stručna posjeta rasadniku Tamaris i obilazak manastira Moštanica.

Učenici i profesori su se okupili ispred Poljoprivredne škole u 9:00 časova, kada je i planiran polazak.  U pratnji učenika pošli su profesori Biljana Gračanin, Milan Štrbac i Bojana Vučić, a ispred pedagoške službe škole Nada Rosić i Marijana Bumbić.

U 10:00 časova stigli smo u rasadnik, koji se nalazi u Mrčevcima, kod Laktaša. Tamo nas je dočekala i povela u obilazak Slađana Bumbić-Damjanović, dipl.inženjer poljoprivrede i tehnički direktor kompanije Tamaris.

Učenici su imali priliku da vide i nauče mnoge stvari vezane za struku. Na rasadničkom kompleksu  koji se prostire na 30 ha učenici su mogli vidjeti više od 150 različitih formi ukrasnog drveća i žbunja.

Ono što je posebno privuklo našu pažnju je žuta bukva, poznata pod nazivom “zlatija”, drvo koje postoji samo uovom rasadniku. Riječ je o jedinstvenom primjerku koji je pronađen u prirodi kao spontana mutacija u blizini Kotor Varoša.

Pored žute bukve, veliku pažnju privukla su i stabla ginka, čija su ljekovita svojstva i te kako zanimljiva farmaceutskoj industriji.

Poslije obilaska rasadnika, krenuli smo do manastira Moštanica, gdje smo i stigli oko 13:00 časova. Posjetili smo manastir a na platou pored, u druženju i  sportskim aktivnostima proveli ostatak dana.

Na povratku u Banju Luku, napravili smo kraću pauzu u Kozarskoj Dubici i u 17:30 časova stigli ispred Poljoprivredne škole.

F O T O

Bojana Vučić, prof.