Više od 300 učenika osnovnih i srednjih škola, pobjednika republičkih takmičenja, prisustvovalo je prijemu koji su njima u čast organizovali Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta RS. Prijemu je, pored resornih ministara, Dane Maleševića i Jasmine Davidović, prisustvovala i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, a koja je naglasila da su institucije svjesne da su učenici pobjednici resursi RS.

Prijem je organizovan za 30 učenika osnovne škole koji su ostvarili prvo mjesto na republičkom takmičenju iz: matematike, fizike, informatike, srpskog jezika, engleskog jezika, francuskog jezika, ruskog jezika, pravoslavne vjeronauke, takmičenja u saobraćaju, za likovni i literarni rad posvećen Danu Republike Srpske, za likovni i literarni rad posvećen stradanju i sjećanju na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina, za literarni rad posvećen Danu Vojske Republike Srpske, za literarni rad posvećen 25 godina Narodne skupštine Republike Srpske te za likovni i literarni rad posvećen bezbjednosti djece u saobraćaju.

Među pobjednicima je i 39 učenika srednjih škola, koji su ostvarili prvo mjesto na republičkom takmičenju iz matematike, fizike, informatike, srpskog jezika, engleskog jezika, francuskog jezika, ruskog jezika, ugostiteljstva i turizma, knjigovodstva, monetarne ekonomije i bankarstva, poljoprivrede, mašinstva i obrade metala, za likovni i literarni rad posvećen Danu Republike Srpske, te za likovni i literarni rad posvećen stradanju i sjećanju na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina.

Veliki broj pobjednika je iz muzičkih takmičenja – 101, a oni su ostvarili prvo mjesto na takmičenjima muzičkih škola na republičkom nivou u različitim kategorijama i na različitim instrumentima: violina, gitara, harmonika, violončelo, tambura, kontrabas, klavir itd. Ministarstvo porodice, omladine i sporta provelo je sportska takmičenja pa su prijemu prisustvovali i najbolji u sportskim disciplinama.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS od 2008. godine organizuje prijem u Vladi Republike Srpske za učenike – pobjednike republičkih takmičenja u različitim disciplinama koje izučavaju u okviru nastave. Ovo ministarstvo je u više navrata organizovalo prijem zajedno sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta.

F O T O