u-susret-vuku

U Banjaluci je ispred Filološkog fakulteta otkrivena bista reformatoru srpskog jezika i pravopisa Vuku Stefanoviću Karadžiću

U prisustvu brojnih zvanica iz svijeta nauke, predstavnika banjalučkog Univerziteta i mnogobrojnih gostiju, 6. novembra 2017. godine na platou ispred Filološkog fakulteta u Banjaluci, svečano je otkrivena bista velikana i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Shvatajući važnost Vukovog djela, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci i kompanija m:tel, podržali su inicijativu Filološkog fakulteta za izradu biste, poklonivši ovom fakultetu vrijedno umjetničko djelo koje će krasiti prostor ispred ulaza u zgradu Fakulteta, mjesta na kojem se izučava i čuva Vukovo nasljeđe. Svečanost otkrivanja biste je upriličena upravo na dan obilježavanja 230. rođendana ove važne ličnosti za srpski jezik i pismenost.

Vukovu bistu, umjetničko djelo u bronzi i rad akademske vajarke Sare Nikolić, svečano su otkrili konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, generalni direktor kompanije m:tel Marko Lopičić, te rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga.

Vladimir Nikolić je iskazao zadovoljstvo simbolikom gesta darivanja biste jer će, kako je naglasio, studenti i profesori ovog univerziteta u svakodnevnom susretu sa Vukom imati priliku da se podsjećaju na njegovo veliko djeli i sve ono što je u životu učinio. „Vuk je tu da nas motiviše, hrabri, podstiče da idemo dalje“, rekao je Nikolić.

M:tel je podržao ovu inicijativu, te kao mnogo puta do sad pokazao da je društveno odgovorna kompanija, koja ulaže mnogo u kulturne, obrazovne, ali mnoge druge projekte koji promovišu prave vrijednosti. Generalni direktor m:tel-a Marko Lopičić ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo što je kompanija m:tel bila dio ovog projekta:

„Čast nam je što ste upravo nas, kompaniju m:tel, zajedno sa Konzulatom Republike Srbije u Banjaluci, vidjeli kao prijatelje koji poštuju važnost Vukovog djela. Danas, otkrivanjem biste Vuka Stefanovića Karadžića, odajemo poštu ne samo njemu, nego i ovom mjestu, obrazovnoj ustanovi u kojoj se izučava ono što je osnovni smisao i posla kojim se mi u m:tel-u bavimo, a to je komunikacija, koja bez bogatstva jezika ne bi postojala“.

Kao domaćin ove svečanosti, rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga naglasio je važnost djela Vuka Stefanovića Karadžića, kao najznačajnije ličnosti u srpskoj književnosti prve polovine 19. vijeka. Citirajući Vukove riječi „Dokle god živi jezik i dok ga poštujemo, njime govorimo i pišemo, do tada živi i narod“, on je još jednom naglasio važnost čuvanja naše tradicije, kulture i istorije, kao i potrebu da se srpski jezik i naša ćirilica njeguju i brane.