Šta je YES program?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kennedy-Lugar Program razmjene i školovanja (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study) ili YES, osnovan je od strane američkog Kongresa u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje 11. septembra, 2001. godine. Program financira američki State Department, a zastupa, sponzoriše i implementira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu (Bureau of Educational and Cultural Affairs), kako bi srednjoškolcima obezbjedila stipendije koje im omogućavaju da provedu jednu školsku godinu u Americi.

Učenici žive s porodicama-domaćinima, pohađaju srednju školu, učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i naučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi.

Učenici sa invaliditetima koji pohađaju srednje škole također se mogu prijaviti na testiranje. Svake godine, oko 15 učenika sa invaliditetima učestvuje u ovom programu i odlazi u Ameriku. Učenici sa invaliditetima moraju ispuniti iste kriterijume kao i drugi učesnici programa.

YES Abroad je osnovan kao recipročan program YES programu, te šalje američke srednjoškolce u zemlje sa značajnom muslimanskom populacijom. Prva grupa američkih srednjoškolaca je učestvovala u YES Abroad programu tokom 2009-2010. školske godine. Program trenutno nudi 60 punih stipendija kako bi američki učenici boravili u jednoj od 12 zemalja.

American Councils implementira YES Abroad program u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj. Program je lansiran u BiH u 2012. godini, u Makedoniji u 2014. godini, te u Bugarskoj u 2016. godini. Američki učenici žive sa lokalnim porodicama i pohađaju srednje škole sa domaćim učenicima. Učenici također imaju priliku da uče bosanski/hrvatski/srpski (BHS), makedonski i bugarski, i da istražuju novu zemlju u kojoj borave kroz različite aktivnosti koje traju cijele godine.

YES Abroad učenici u svim YES Abroad zemljama su ”omladinski ambasadori” Sjedinjenih Država, promovišu međusobno razumijevanje tako što ostvaruju veze sa porodicom-domaćinom i lokalnim zajednicama. Kroz aktivnosti čiji cilj je da nauče što više o vrijednostima i društvu nove zemlje, učenici razvijaju vještine liderstva i uče druge o američkom društvu i tradicijama.

YES Abroad program finansira američki State Department (U.S. Department of State). Program administrira konzorcijum neprofitnih organizacija kao što su AFS-USA, AMIDEAST i iEARN-USA, na čijem čelu se nalazi Američko vijeće.

DETALJNIJE O YES PROGRAMU