Maturanti svih banjalučkih srednjih škola danas su ostavili svoj, trajni trag u Banjoj Luci, sadnjom 114 sadnica lipe u „Aleji maturanata“, u novom drvoredu u Lazarevu.
Novi drvored nikao je duž saobraćajnice u Ulici Branka Popovića, u okviru akcije „Aleja maturanata“, koja je pokrenuta prošle godine, sa ciljem promocije očuvanja životne sredine i zaštitete zelenila, po kojem je naš grad prepoznatljiv širom regiona.


Tokom sadnje, maturantima se pridružio i gradonačelnik Igor Radojičić, ističući da je namjera da svaka nova generacija maturanata iza sebe ostavi novu aleju.
– Ove godine imamo 114 odjeljenja maturanata i isto toliko sadnica. Smisao akcije je dvostruk. Sa jedne strane Banja Luka, koja stalnmo o sebi govori kao o gradu zelenila, ima stalnu potrebu da sadi nove drvorede i obnavlja postojeće, a sa druge strane da svi, kao građani, osjetimo povezanost sa ovom akcijom – naglasio je Radojičić.
Incijativu o formiranju „Aleje maturanata“ potekla je od samih srednjoškolaca, odnosno učenika Ugostiteljsko-turističke škole koji su prošle godine, uz saobraćajnicu kod Kastela posadili prvu ovakvu aleju, sa 105 sadnica.

Izvor

www.banjaluka.rs.ba