Da bi lakše došli do indeksa, budući brucoši u RS i ove godine moći će pohađati pripremnu nastavu, koja će prvo početi na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci i to već idućeg mjeseca, a koštaće 220 maraka.
Svršeni srednjoškolci mogu pratiti ovaj vid nastave na gotovo svim visokoškolskim ustanovama i ona im u velikoj mjeri pomaže da se upišu na željene fakultete.
Organizuju je uglavnom krajem maja ili početkom juna, međutim, na banjalučkom ETF-u pripremni časovi počinju 5. marta i trajaće do 4. juna.
– Nastava će biti organizovana u okviru 50 časova, a kandidati koji žele da poboljšaju svoje znanje iz matematike treba da se prijave do 4. marta – kaže prodekan za nastavu na ETF-u Igor Krčmar.

Prema njegovim riječima, naknada za pripremnu nastavu iznosi 220 maraka i uključuje zbirku riješenih zadataka sa prethodnih kvalifikacionih ispita.
I budući studenti ekonomije moći će se pripremiti za polaganje kvalifikacionih ispita. Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Saša Petković kaže da će pripremna nastava u toj visokoškolskoj ustanovi biti organizovana 17. juna i koštaće 50 maraka.
Svake godine pripremnu nastavu organizuje i Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci i to iz matematike i informatike.
– Pripremnu nastavu organizujemo i iz fizike i to za upis na studijske programe fizika i tehničko vaspitanje i informatika. Međutim, termin održavanja pripremne nastave za tekuću godinu još nije definisan, kao ni visina naknade – rekao je prodekan za nastavu na PMF-u Radoslav Dekić i dodao da je prethodnih godina velika zainteresovanost vladala za časove matematike.
I na Filološkom fakultetu u Banjaluci kažu da će početkom juna organizovati pripremnu nastavu, ali da još ne znaju koliko će koštati.
– Sve zavisi od toga koliko ćemo imati zainteresovanih kandidata – ističu na tom fakultetu.
Šansu da se bolje spreme za upis na željeni fakultet imaće i srednjoškolci koji planiraju da se upišu na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Rektor Radoslav Grujić kaže da je pripremna nastava na njihovim visokoškolskim ustanovama planirana već krajem maja i da će cijene biti slične kao i na banjalučkom Univerzitetu.

Besplatni časovi

Na Mašinskom fakultetu kažu da je ranijih godina pripremna nastava kod njih bila besplatna i da se nadaju da će tako ostati i ove godine. Budući brucoši uglavnom mjesec prije polaganja prijemnog mogu je pohađati.
– Pripremna nastava iz matematike u prosjeku traje oko dvadesetak časova, što je sasvim dovoljno da svršeni srednjoškolci savladaju neophodno gradivo i polože prijemni ispit – istakao je prodekan za nastavu Strain Posavljak.

Izvor: Glas Srpske