logo-skola

Matursku ekskurziju JU Poljoprivredna škola organizovala je u saradnji sa turističkom agencijom „Star Travel“ iz Banja Luke.

Cijena aranžmana po učeniku je bila 649,00 KM, a učenici tj. roditelji su mogli ekskurziju uplatiti u šest mjesečnih rata. Aranžman je podrazumijevao 5 noćenja na bazi polupansiona u hotelima sa tri zvjezdice, prevoz, međunarodno – putno zdravstveno osiguranje, karte za brod u Veneciji, ulaznice za sve gradove i turističke takse u hotelima.

Na ekskurziju se išlo u Italiju u periodu od 11.05. do 18.05.2019. god. Ukupno je bilo 97 putnika i to 89 učenika, 6 razrednika (Tamara Đumić Nalesnik, Feđa Kazlagić, Bogdana Knežević, Ljubinka Govedarica, Slavica Baroš i Mirela Kunić), pedagogica Nada Rosić i zamjenica direktora Jasna Petrović. Svi putnici su bili smješteni u dva autobusa. Osim toga u pratnji ekskurzije su bila dva vodiča i jedna doktorica, te po dva vozača u svakom autobusu. Vođa puta ispred JU Poljoprivredne škole bio je Feđa Kazlagić.

Pripreme za ekskurziju su trajale više mjeseci, a podrazumijevale su redovne sastanke predstavnika škole i agencije, kontrolu mjesečnih uplata te zajednički sastanak roditelja, predstavnika agencije i škole.

Na ekskurziju se krenulo u subotu, 11.05.2019. god., u 22 časa. A putovali smo preko Gradiške, Hrvatske i Slovenije.

U nedelju, 12.05.2019., u jutarnjim časovima smo stigli u Veneciju. Nažalost, dočekala nas je kiša i hladno vrijeme. Ali smo se vrlo brzo snašli za kabanice i kišobrane kod uličnih trgovaca, te smo se brodom uputili za Veneciju uživajući u panoramskom razgledanju grada. U Veneciji smo se najviše zadržali na Trgu Svetog Marka, a obišli smo još Duždevu palatu i Crkvu Svetog Marka. Nakon slobodnog vremena krenuli smo za Lido di Jesolo, gdje stižemo u poslijepodnevnim časovima. Nakon smještaja u hotel „Trento“ imali smo večeru te slobodno veče.

Treći dan ekskurzije, 13.05., provodimo slobodno u Lido di Jesolu. Budući da je vrijeme bilo hladno, samo najhrabriji su se kupali. Ostali su proveli dan na plaži baveći se sportskim aktivnostimo ili odlaze u šetnju.

U utorak, 14.05., poslije doručka napuštamo hotel i krećemo ka Veroni, gdje obilazimo čuvenu Arenu, Julijin balkon, gradsku katedralu i druge znamenitosti. Takođe smo imali i par slobodnih sati, koje su učenici mogli da iskoriste za šetnju, jelo i piće. A zatim smo nastavili put za Rimini, gdje smo bili smješteni u hotelu „Golden“.

15.05. odlazimo nakon doručaka za Ravenu, gdje između ostalog posjećujemo Danteov grob, bazilike San Frančesko i San Vitale. Nakon povratka u Rimini vrijeme do večere provodimo na plaži.
Šesti dan ekskurzije, 16.05., odlazimo u San Marino, gdje posjećujemo tvrđavu i baziliku San Marina i Narodnu palatu, te koristimo priliku da kupimo pafeme, satove i dr. po povoljnim cijenama. U povratku za Rimini odlazimo na dva sata u šoping cenatr.

U petak, 17.05., nakon doručka, napuštamo hotel i krećemo ka Trstu, našoj posljednjoj destinaciji. Pored mnogih znamenitosti u Trstu posjetili smo i grčku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole. A nakon slobodnog vremena uputili smo se za Banja Luku.

U Banja Luku stižemo u noći sa petka na subotu, dakle 18.05.2019., u ranim jutarnjim časovima.

Zaključio bih da je ekskurzija protekala po dogovorenom planu i programu. Pohvalio bih prije svega učenike JU Poljoprivredne škole, jer nisu napravili niti jedan problem, koji bi omeo plan i program ekskurzije niti su napravili materijalnu štetu.

Feđa Kazlagić, prof.