Uvod. Izlet u Višegrad i na Taru odvijao se 7. i 8. maja 2015. Putovalo je 43 učenika iz III 110 učenika, III 2– 3 učenika, III 11-7 učenika, II17 učenika, II2-16 učenika, 8 profesora i 2 medicinska radnika. Cijena po osobi 115 KM, ukupna cijena aranžmana je 5635 KM.Putovanje je organizovala agencija Ferijalni savez, Opština Banja Luka.

Prvi dan: Na izlet smo krenuli 6/7. 5. 2015. u 24,00 časa. sa Stare autobuske stanice na relaciji Banja Luka –Doboj-Sarajevo –Rogatica –Višegrad u koji smo stigli u 8 časova. Oko dva sata trajalo je razgledanje i šetnja „Andrićgradom“, kupovina suvenira, fotografisanje i odmor u kafe baru „Goja“. Grupa se uputila do podnožja Starog mosta gdje su se učenici fotografisali. Zatim smo smo posjetili u Domu kulture Galeriju i atelje slikara Hadži Branka Nikitovića koji je u predavanju govorio o značaju djela Ive Andrića, te o slikarskoj koloniji i načinu stvaranja fundusa slika grada Višegrada.

U 11 časova krenuli smo u pravcu manastira „Dobrun“, u kojem smo obišli manastirski komleks i crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, te pogledali stalnu postavku„Riznica“, u kojoj je izložena odjeća, crkveni predmeti , knjige, ikone iz proteklih stoljeća.

Poslije zadržavanja na granici , posjetili smo „Drvengrad“. Razgledali smo sve objekte i pogledali u bioskopskoj sali kratki film Emira Kusturice, u kojem se pojavljuje kao glavni i jedini glumac.

Oko 17 časova stigli smo na Taru u hotel „Omorika“. Smješteni smo u dvokrevetne i trokrevetne sobe . Jedna grupa učenika osvježila se u hotelskom bazenu. Poslije večere , od 22,00 do24,00 časa, učenici su se zabavljali u Disko-klubu pod pažnjom profesorica Brankice Pavić, Tamare Đumić-Nalesnik i Vanje Perendija .

Drugi dan. Poslije doručka, slobodno vrijeme proveli smo u šetnji trim–stazama i u bližoj okolini hotela. Nakon ručka u 13,00 časova krenuli smo preko Bajine Bašte, Ljubovije , Zvornika, Tuzle, Doboja u Banju Luku i doputovali u 21,00 čas .

Komentar. Ovaj dvodnevni izlet doprinijeće razvijanju pozitivnog odnosa prema nacionalnim, umjetničkim, naučnim i uopšte kulturnim vrijednostima u RS, FBiH i zemljama u okruženju. Sintezom stečenih znanja sistematizuje se dio nastavnog programa koji proizlazi iz opšteobrazovnih i stručno-teoretskih predmeta i sveukupne djelatnosti škole.Zajedničko putovanje omogućilo je bolje upoznavanje profesora i učenika, a i učenika međusobno.

Stav grupe profesora je da su se učenici tokom izleta ponašali pristojno, da su bili su zainteresovani i pokazali odgovornost.

Hotelsko osoblje pohvalilo je sveukupno naše učenike za kulturno ponašanje u restoranu, sobama, disko- klubu.Učenici ističu da im je sve što su vidjeli bilo zanimljivo, ali bi voljeli da je izlet trajao duže bar jedan dan.

 

Pripremila Radmila Janković, prof.