Roboti, nakit, ukrasi, razne makete, solarni paneli, samo su dio u moru predmeta koji su predstavljeni na izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva u banjalučkom Domu omladine.

Riječ je o trodnevnoj Međunarodnoj izložbi “Inost mladih 2017”, na kojoj su najveću pažnju posjetilaca privukli robot napravljen od lego kockica, pametna cipela i monitor.

Na ovoj izložbi, na kojoj je predstavljeno 330 radova od oko 600 izlagača iz BiH, te devet azijskih i evropskih zemlja, pažnju su privukli i učenici četvrtog razreda OŠ “Jovan Cvijić” iz prijedorskog naselja Brezičani, koji su među najmlađim učesnicima.

Učenici JU “Nikola Tesla”, Teslić zadivili su posjetioce svojim inovacijama.

Pametna cipela, koja je projektovana za slijepe i osobe sa smetnjama u razvoju. Sa svih strana cipele postavljen je senzor koji aktivira alarm, na osnovu kojeg osoba tačno zna na kojoj je strani prepreka kada joj se približava.

Član Upravnog odbora Saveza inovatora RS, Gordana Lihović istakla je da je cilj ove izložbe da pokaže stvaralaštvo mladih, ali i da se predstave inovacije iskusnih inovatora koji se time bave profesionalno ili iz hobija.

Najuspješnija inovacija koja je predstavljena na nekom od naših “Inosta” je vakuumska presa za drvo Zvjezdana Višta, koji mašine prodaje po cijelom svijetu, a proizvodi dijelove i za svemirske brodove i avione.

Učenici JU “Poljoprivredne škole”, Banja Luka u sastavu: Saša Derajić, Marko Stojković i Bojana Brković, mentor: Maja Božić, prof., na “Inostu” su predstavili svoj projekt pod nazivom “Olujni Toranj”. Riječ je o budućnosti u pogledu obnovljivih izvora energije. Mnogi posjetioci su bili zainteresovani za ovaj projekat, te je isti ostao zapažen na samom događaju.

Projekat „Storm Tower“ („Olujni Toranj“) predstavlja rad učenika naše škole koji promoviše inovacije u oblasti obnovljivih izvora energije. Prema projektu koji su učenici uradili, kada bi se toranj izgradio u prirodnoj veličini trebao bi da sakuplja energiju groma, te da je pretvara u električnu energiju. Naravno takav projekt još nije dovoljno razvijem, zato je još u fazi istraživanja i oblasti inovacije.

Učesnici sajma:

BiH, Srbija, Rusija, Indija, Malezija, Kazahstan, Tajvan, Austrija, Švedska, Egipat;

Izložba je trajala od 19 do 21. aprila 2017. godine

F O T O