Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u subotu 19. maja 2018. godine obilježiće Međunarodni dan i Evropsku Noć muzeja.

U fokusu ovogodišnje Evropske Noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba „PUNKTUMI – Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“. Zbirka inostrane umjetnosti MSURS obuhvata više od 360 umjetničkih djela, a za ovu priliku izabarano je 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije).

Ovom izložbom takođe obilježavamo Evropsku godinu kulturnog nasljeđa proglašenu od strane Evropske komisije.

Kao i svake godine manifestacija će imati i muzički dio programa koji je predviđen da se održava na platou ispred Muzeja. Muzički dio program započinjemo nastupom banjalučkog dječijeg hora MaMa VOKS (MaMa VOX) zatim di-džej setom beogradskog umjetnika, glumca i popularnog tv lica Uroša Đurića, koji se već nekoliko godina veoma uspješno bavi i muzikom. Nastupom Uroša Đurića ujedno i najavljujemo saradnju ovog umjetnika sa MSU RS-om koja će rezultirati njegovom izložbom u Banjaluci u toku 2018. godine.

Nakon Uroša Đurića, prvi put na ovim prostorima ugostićemo izuzetno popularan i aktuelan bend Niplpipl (Nipplepeople). Ova elektropop grupa osnovana je 2008. godine, a čini je tajanstveni maskirani dvojac, koji je u regionalnom smislu obilježio 2017. godinu, a 2018. započeo rasprodatim koncertom u zagrebačkoj Tvornici. Ove godine obilježavaju 10 godina postojanja, a prvi koncert u Banjaluci će realizovati upravo na poziv Muzeja.

Imajući u vidu temu ovogodišnje Noći muzeja “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” osmislili smo i zanimljiv interaktivan program u muzeju, gdje će se posjetioci zabaviti se i izraditi svoje portrete sa pozadinama najznačajnijih slika postavke Punktumi u foto-kabini, dok vas u drugom djelu muzeja kompanija M:TEL poziva da zavirite u svijet virtuelne realnosti (VR PS4). Koračajte morskim dubinama uživajući u bliskim susretima sa živopisnim stanovnicima dubokih mora, ili isprobajte svoje vještine u trkama automobila koje će vas odvesti na gotovo stvarne trkačke staze. Ovi i mnogi drugi sadržaji vas očekuju u M:TEL kutku u Noći muzeja.

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Uneska (UNESCO), a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane Ikoma (ICOM) i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Program Evropske noći muzeja trajaće od 20 časova do ponoći.

Evropsku noć muzeja u MSU RS organizujemo uz podršku Evropske unije u BiH, kompanije M:TEL, Koka-kole (Coca-Cola), Nektar piva i Grada Banjaluke i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.