NOĆ BIOLOGIJE – PMF, Departman za biologiju i ekologiju, petak, 17. maj, 17h!

Noć Biologije – Dan Zanimljive Nauke!

Noć biologije je naučno-popularna manifestacija koja je prvi put održana 15. aprila 2011. na Departmanu za biologiju i ekologiju, PMF-a u Novom Sadu sa ciljem da se naš naučno-istraživački rad na zanimljiv i jednostavan način približi zaljubljenicima u biologiju, ali i onima koji to još uvek nisu.

Pozivamo Vas da posetite devetu „ Noć biologije“ koja će se održati 17. maja 2019. godine na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu u periodu od 17 do 23 časa. Na ovogodišnjoj Noći biologije biće predstavljeno više od 40 interaktivnih radionica, tribine i predavanja. Kao posebnu zanimljivost izdvajamo radionicu „Novosadska pećina“ u kojoj će posetioci moći da svim svojim čulima dožive čari pećinskih ekosistema. Takođe, tog dana radiće „CSI – NOVI SAD“ koji će vam otkrivati tajne forenzike.

Više informacija o programu na www.dbe.uns.ac.rs ili kod prof. dr Zorane Banovački 063 71 50 391

ZVEZDANI TRIATLON – Popovica, kafe GORSKI SMEŠKO – subota, 18. maj, 19h!
ZVEZDANI TRIATLON je prvi eko festival u Srbiji i širem regionu, koji za cilj ima podizanje svesti o problemu svetlosnog zagađenja životne sredine. Udruženje “Carpe Noctem”, koju čine mladi istraživači, pretežno sa Prirodno-matematičkog fakulteta je idejni tvorac festival koji se organizuje prvi put, a koncipiran je u tri celine: PRIRODA, SVEMIR I KULTURA I UMETNOST.

Sadržaji: planinarenje, šetanje, edukativna predavanja, naučne priče oko logprske vatre, osmatranje noćnog neba pomoću teleskopa, performans afro-rumba plesa i fenomenalni nastup jazz benda “Đorđe Obradović trio”.

Više detalja možete čuti od Dajane Bjelajac 060 330 37 01 .

REPUBLIČKO TAKMIČENJE IZ HEMIJE ZA OSNOVNE ŠKOLE – Departman za hemiju, petak i subota, 17. i 18. maj

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine domaćin je 55. republičkog takmičenja iz hemije za učenike osnovnih škola. Takmičenje će se održati od 17-19. maja u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Srpskog hemijskog društva.

Ovo je četvrti i najviši rang ciklusa takmičenja, a na njemu će se takmičiti 151 učenik 7. i 8. razreda iz 125 osnovnih škola sa teritorije Republike Srbije. Takmičenje se odvija u tri kategorije: Test i praktična vežba za učenike 7. razreda (74 učenika), Test i praktična vežba za učenike 8. razreda (71 učenik) i Test i istraživački rad za učenike 7. i 8. razreda (6 učenika).

Takmičenje će započeti svečanom ceremonijom otvaranja, 17. maja u 18.00h u amfiteatru A1 na Departmanu za matematiku i informatiku. Izrada Testa u sve tri kategorije počeće prvog takmičarskog dana, 18. maja u 9.00 časova, dok će se drugog takmičarskog dana raditi eksperimentalna vežba.

Kontakt za više informacija dr Dušica Rodić, 064 24 83 468.

FESTIVAL NAUKE – KAMPUS UNIVERZITETA, PMF – subota i nedelja, 18. i 19. maj!

Prirodno-matematički fakultet, OTVARA VRATA SVOJI LABORATORIJA U TOKU festivala nauke:

Departman za fiziku – u periodu od 11 – 14h, posetioci će imati prilike da posete Laboratoriju za radioaktivnost, Laboratoriju za rendgenostrukturnu analizu, učionicu u kojoj studenti rade laboratorijske vežbe, amfiteatar, …

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine predstavlja Laboratoriju za zastitu zivotne sredine docent dr Milena Dalmacija u nekoliko termina u toku Festivala.

Sve detalje možete dobiti na samom Festivalu.

PROBNI PRIJEMNI – PMF, nedelja, 19. maj, 14h!

Želja nam je da potencijalnim studentima omogućimo proveru do sada stečenog znanja, kao i da ih upoznamo sa detaljima koji ih čekaju na pravom prijemnom ispitu. Nakon testa, budući brucoši će imati mogućnost da porazgovaraju sa članovima Parlamenta kao i predstavnicima svih udruženja koja se nalaze na našem fakultetu.

Probni prijemni je BESPLATAN, a test će se raditi od 14 sati u Amfiteatru „Mihajlo Pupin“ u zgradi Departmana za matematiku i informatiku i Departmana za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 4.

Više detalja: Rade Sedlan 064 10 86 465

WWW: Zvaničan sajt