Dan sigurnijeg Interneta 2017

976

Na inicijativu Evropske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID). Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Svake godine bira se slogan koji stavlja akcenat na određenu problematiku. Dan sigurnijeg interneta 2017 će se obilježiti pod sloganom „Ujedinjeni za bolji Internet“ dana 07. februara.

Vođen postignutnim uspjehom prethodnih kampanja, SID Komitet BiH* obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizuje u saradnji sa Centrom za sigurniji internet iz Hrvatske – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek, a kroz takmičenje za učenike 5 – 9 razreda osnovnih škola na temu sigurnost na Internetu. Regionalnoj inicijativi pridružila se i “Fondacija Tijana Jurić” iz Srbije, te će online kviz ove godine biti realizovan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba.

Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2017, 07. februara, od 09:00 do 19:00 časova, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici. (Uputstvo za djecu)

Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama – uređajima kao što su pametni telefoni, laptop, tablet, slušalice, setovi tastatura i miš, web kamere, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade. Generalni sponzor SID-a 2017 je Microsoft BiH, a vrijedne nagrade za najuspješnije takmičare obezbijedili su i sponzori: BH Telecom, m:tel, Logosoft i Authority Partners.

Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom 07. februara biće vidljivi podaci koliko djece je učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon realizacije kviza tokom februara 2017. godine, a uz prisustvo medija i javnosti.

Generalni sponzor SID-a 2017 je Microsoft BiH, a ostali sponzori su BH Telecom, m:tel, Logosoft i Authority Partners koji su obezbijedili vrijedne nagrade za najuspješnije takmičare.
Medijski pokrovitelji su Mreža za izgradnju mira, Radio Kameleon, TNT radio i bljesak.info.

Izvor:

https://www.mreza-mira.net/