Upis u srednje škole samo što nije počeo, a učenici koji se još dvoume šta da upišu mogli bi da razmisle o Poljoprivrednoj školi, jer nudi zanatska zvanja koja su budućnost, kaže Bojan Bakal, direktor.

Kao bivši učenik Poljoprivredne škole, nakon završenog Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, Bakal je počeo prvo raditi kao profesor stručnih predmeta, zatim kao koordinator praktične nastave, a sada je direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci.

“U našoj školi, koja ima 96-godišnju tradiciju, učenici mogu da se opredijele za jedan od šest smjerova, a to su veterinarski, poljoprivredni ili prehrambeni tehničar, kao i pekar, mesar ili cvjećar-vrtar”, rekao je Bakal.

Šta god odabrali, učenici će imati obezbijeđenu praksu.

“U školi imamo nekoliko mini-radionica, gdje učenici mogu na praktičan način da steknu znanje. Pored male sirane, radionice za preradu voća i povrća, veterinarske vježbaone i mini-pekare, planiramo da u narednih nekoliko mjeseci obezbijedimo proces proizvodnje tjestenine”, objasnio je i dodao da će uz sufinansiranje grada nabaviti mašine za proizvodnju tjestenine, čime bi upotpunili pekarsku radionicu.

Bakal kaže da rade na poboljšanju praktične nastave u firmama te da od ove godine učenici imaju plaćenu praksu.

“Potpisali smo sporazume da se našim učenicima vrijeme provedeno na praktičnoj nastavi u kompanijama plati”, istakao je Bakal.

Svi proizvodi koje su vrijedne đačke ruke napravile u školskim radionicama prodaju se u prostorijama škole, a od dobijenog novca se finansiraju učenička putovanja. Bakal objašnjava da u ponudi imaju svježe i kiselo povrće, prirodne cijeđene sokove, marmelade, ajvar, sir i surutku, te razne pekarske delicije.

“Naši proizvodi su napravljeni od neprskanog voća i povrća, a proizveli su ih naši učenici. Mislimo da to ima veliku vrijednost, kako za učenike, tako i za kupce”, rekao je Bakal.

Nažalost, njihovi proizvodi još se neće naći na rafama u supermarketima, mada ima interesovanja za to.

“Da bismo ponudili svoj proizvod na tržištu moramo uraditi analizu kvaliteta, što traje dugo, a mi nemamo sredstava za to”, objasnio je Bakal, te dodao da bez obzira na to kvalitet njihovih proizvoda provjerava Tehnološki fakultet u Banjaluci.

Bakal upozorava da svake godine dolazi do pada broja učenika koji upisuju ovu školu.

“Velika je šteta, jer u našem društvu fali zanatlija. Imati svoj zanat znači da ste samoodrživi, a naši učenici, ako žele da rade, lako mogu da nađu posao”, rekao je Bakal.