Cvjećar-vrtlar

Nivo složenosti: III, trogodišnja stručna škola

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA SVA ZANIMANJA U STRUCI POLJOPRIVREDA I PRERADA HRANE

PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE CVJEĆAR-VRTLAR

Stručne kvalifikacije:

  • Obavlja poslove u cvjećarskoj, rasadničarskoj i baštovanskoj proizvodnji;
  • Obavlja poslove u proizvodnji u zaštićenom prostoru;
  • Poštuje ekološke norme i standarde u proizvodnji i bezbjednosti na radu;
  • Usavršava se i prati savremene tehnologije;
  • Odgovorno i samostalno obavlja poslove i ucestvuje u kolektivnom radu;
  • Uspješno i kreativno komunicira;
  • Koristi osnovna znanja ekonomskog poslovanja.

Opis poslova

Cvjećari nabavljaju, aranžiraju i prodaju sve vrste cvijeća. Oni rade u cvjećarama, a radni dan im započinje podrezivanjem cvijeća i uređenjem radnog prostora. Svakodnevno izrađuju prigodne cvjetne aranžmane i bukete za neposrednu prodaju ili po narudžbi. Osnovni alat kojim se služe jesu nož, makaze, žica, ukrasne vrpce i papiri, spužva, prskalice za vodu, boje i pištolj za plastiku. Cvjećari uređuju interijere i u tom poslu osmišljavaju estetski najbolje rješenje za ukrašavanje prostora. Baštovani se bave uzgojem bilja kao što su: cvijeće, ljekovito bilje, razne vrste povrća, uređuju vrtove, zelene površine, uzgajaju cvijeće, ukrasno bilje, održavaju i uzgajaju drveće. Lijepo uređena bašta ostavlja dobar pojam, ugodan je, a i povisuje cijenu zemljišta. Veće poslove obavljaju grupe baštovana, koji uređuju prostore oko poslovnih zgrada, tvornica, parkova i drugih javnih površina. Oni slijede arhitektonske planove i na tačno određenim mjestima sade drveće, živice, ukrasno grmlje ili cvijeće, kose i obnavljaju travnjake, đubre i štite drveće i cvijeće, šišaju živice i grmlje te obrezuju grane stabla. Postoje stalno zaposleni baštovani koji uređuju sportske terene ili groblja. U privatnim baštama, koje su u pravilu manje, baštovani najčešće sade drveće, kose travu ili su pozvani da izliječe bolesnu biljku. Ponekad osmišljavaju kako urediti neku baštu ili daju savjete koja bi vrsta bilja bila najprikladnija s obzirom na lokaciju, vrstu zemlje ili osunčanost.

Radni uslovi

Svoje poslove cvjećari obavljaju stojeći, često u skučenim cvjećarama, na temperaturi koja ne bi smjela biti viša od 18 0C (neke vrste cvijeća čak zahtjevaju temperaturu 12 0C). Rade u stalnom dodiru s vodom, vlažnom zemljom i stabljikama cvijeća.

Mnogi su poslovi baštovana sezonski i većinom se obavljaju u proljeće i ljeto, kada se čisti, sadi, kosi i šiša. Baštovani rade na otvorenom po suncu, snijegu i kiši. Ponekad rade u vremenskom škripcu, kada moraju urediti okolinu za neko sportsko takmičenje ili važne događaje. Rade sa pesticidima i ostalim hemikalijama, pa moraju primjenjivati mjere zaštite kako se ne bi doveli u opasnost.

Poželjne osobine, osposobljavanje, napredovanje i zapošljavanje

Izrada cvjetnih aranžmana i ukrašavanje interijera umjetnički je posao pa stoga cvjećari moraju biti kreativni i imati smisao za skladno i lijepo. Razlikovanje boja preduslov je za obavljanje tih poslova. Osim estetskog smisla, cvjećari moraju imati razvijenu spretnost ruku i prstiju kako bi mogli provesti ideju u djelo. Budući da je cvjećarstvo uslužna djelatnost, cvjećarima ljubaznost i uslužnost su važni u poslu. Oni moraju pažljivo saslušati želje i potrebe kupaca ili naručilaca posla te ponuditi najbolje rješenje za određenu priliku. Teže hronične bolesti, kao npr. reumatoidni artritis ili alergije na cvjetni pelud, u potpunosti su prepreka obavljanju zanimanju cvjećara. Baštovani moraju voljeti prirodu, cvijeće i imati smisao za uređenje okoline. Moraju imati razvijenu ručnu spretnost, fizičku kondiciju i razumjeti mehaničke odnose zbog lakše upotrebe alata. Baštovani trebaju biti pouzdane osobe te motivisane i samostalne u obavljanju zadataka jer često rade sami i bez nadzora. Cvjećari baštovani se školuju po trogodišnjem srednjoškolskom programu. Nakon završenog četverogodišnjeg školovanja pruža se mogućnost nastavka školovanja na poljoprivrednom fakultetu. Dodatno obrazovanje s područja baštovanstva većinom se stiče samostalno, sopstvenim iskustvom, razmjenom informacija s kolegama ili iz stručnih knjiga i časopisa.

Srodna zanimanja

Zanimanju cvjećara – vrtlara donekle su slicna zanimanju aranžera. Baštovani većinu svog svog radnog vremena provode na otvorenom, u dodiru s prirodom. Zanimanja koja su im po tome slična jesu zanimanja radnika u rasadniku, šumara, ratara, stručnjaka za hortikulturu, voćara, vinogradara i vinara te poljoprivrednog tehničara.